Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Τι ηλικίες μπορούν να συμμετέχουν στις ακαδημίες;

Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί, είτε αγόρι είτε κορίτσι, είναι μεταξύ 6 και 11 ετών. Σε αυτή τη φάση τα παιδιά μαθαίνουν τις αρχές της ιστιοπλοΐας με ειδικά μικρά σκάφη, τα λεγόμενα “Όπτιμιστ” τα οποία έχουν μήκος γύρω στα 2 μ. και πλάτος λίγο παραπάνω από 1 μ. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων το κάθε παιδί μπαίνει με ένα μεγαλύτερο ή μόνο του σε ένα σκάφος optimist, ενώ τα υπόλοιπα είτε παρακολουθούν μέσα από το εκπαιδευτικό σκάφος είτε βρίσκονται επίσης το καθένα στο δικό του σκάφος. Επισημαίνεται πως πρόκειται για ένα απόλυτα ασφαλές σκάφος, που είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να μην βυθίζεται. Παράλληλα, σωστικά σκάφη περιπολούν κάθε προπόνηση ενώ τα παιδιά φορούν πάντα σωσίβιο.

Πότε είναι τα μαθήματα;

Τα μαθήματα και οι προπονήσεις γίνονται στις εγκαταστάσεις του ομίλου στην πρωην πλαζ του ΕΟΤ της Πάτρας. Όλο το χρόνο κάθε Σαββατοκύριακο από τις 10:00 το πρωί έως τις 13:00 για τις ακαδημίες και από τις 12:30 έως τις 15:00 για τα αγωνιστικά τμήματα γίνονται μαθήματα και προπονήσεις, ενώ το καλοκαίρι το πρόγραμμα επεκτείνεται και τις καθημερινές. Για λεπτομέρειες καθώς και για το θερινό πρόγραμμα, μείνετε συντονισμένοι στη στην σελίδα των Ακαδημιών και στα Νέα του ομίλου.

Τι κόστος έχει η συνδρομή;

Η λογική του ομίλου είναι ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστιοπλοΐα και να την αναδείξουμε ως λαϊκό άθλημα. Σε αυτό το πλαίσιο ήδη από το 2014 το κόστος συμμετοχής στις ακαδημίες έχει μειωθεί σε 20€/μήνα. Στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων του ομίλου, στόχος είναι να καταφέρουμε οι Ακαδημίες να έχουν το ελάχιστο κόστος για όλα τα παιδιά μας. Αναλυτικά το κόστος των Ακαδημιών και των Αγωνιστικών τμημάτων μπορείτε να το δείτε εδώ.

Τι να φέρει το παιδί μαζί του για τα μαθήματα;

Παρότι οι ακαδημίες λειτουργούν θερινούς μήνες κατά κύριο λόγο, τα παιδάκια θα πρέπει να φοράνε στολή νεοπρέν ή παντελονάκι (μαγιό) και μακριμάνικο μπλουζάκι και παπουτσάκια θαλάσσης. Επιπλέον απαραίτητα είναι ένα καπέλο, αντιλιακό, γυαλιά ηλίου και αντιανεμικό. Τέλος καλό θα είναι να έχουν μαζί τους ένα μπουκαλάκι νερό. Σωσίβιο θα βρούν στον όμιλο.

Πότε θα μπει το παιδί σε σκάφος;

Το παιδί μπορεί να μπει σε σκάφος από την πρώτη ημέρα, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων το κάθε παιδί μπαίνει με ένα μεγαλύτερο ή μόνο του σε ένα σκάφος optimist, ενώ τα υπόλοιπα είτε παρακολουθούν μέσα από το εκπαιδευτικό σκάφος είτε βρίσκονται επίσης το καθένα στο δικό του σκάφος. Επισημαίνεται πως πρόκειται για ένα απόλυτα ασφαλές σκάφος, που είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να μην βυθίζεται. Παράλληλα, σωστικά σκάφη περιπολούν κάθε προπόνηση ενώ τα παιδιά φορούν πάντα σωσίβιο.

Είναι ασφαλές για το παιδί να συμμετάσχει στις ακαδημίες;

Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων το κάθε παιδί μπαίνει με ένα μεγαλύτερο ή μόνο του σε ένα σκάφος optimist, ενώ τα υπόλοιπα είτε παρακολουθούν μέσα από το εκπαιδευτικό σκάφος είτε βρίσκονται επίσης το καθένα στο δικό του σκάφος. Επισημαίνεται πως πρόκειται για ένα απόλυτα ασφαλές σκάφος, που είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να μην βυθίζεται. Παράλληλα, σωστικά σκάφη περιπολούν κάθε προπόνηση ενώ τα παιδιά φορούν πάντα σωσίβιο.

Ποιοί είναι οι εκπαιδευτές;

Όλοι οι προπονητές μας είναι πιστοποιημένοι από την Ελληνική Ιστιοπλοΐκή Ομοσπονδία. Είναι μεγάλη χαρά για τον όμιλο που προπονητές του προέρχονται από παλαιότερη γενιά παιδιών του, οι οποίοι επέλεξαν να ασχοληθούν με το άθλημα. Επιπλέον γίνονται προγραμματισμένες προπονήσεις με προσκεκλημένους προπονητές παγκοσμίου επιπέδου καθώς και εκπαιδευτικά camp.

Τι είναι τα Optimist;

Το όπτιμιστ είναι ένα σκάφος για ιστιοπλοΐα. Αρχικά ήταν ένα μικρό κασόνι που είχε για κατάρτι ένα μικρό σκουπόξυλο και για πανί ένα παλιό, κατάλληλα κομμένο σεντόνι. Στηριζόταν πάνω σε ροδάκια και κυκλοφορούσε στο έδαφος. Δεν είχε καρίνα ούτε σκότα. Σταδιακά, αυτό το παιχνίδι άρχισε να γίνεται πιο δημοφιλές και εξαπλώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε η ιδέα να γίνει αγωνιστικό σκάφος. Έτσι, σήμερα, πάνω από 2.000.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν αυτό το σκάφος, ενώ διοργανώνονται εθνικά πρωταθλήματα και διασυλλογικοί αγωνες με επαθλα. Το όπτιμιστ είναι ένα σκάφος ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά. Αποτελείται από ένα τιμόνι με ένα κόντρα-δοιάκι, μια μεγάλη καρίνα από πολυεστέρα ή ξύλο, ένα ιστίο σε σχήμα τραπεζίου και τρία στεγανά για να το κρατούν στην επιφάνεια αν αναποδογυρίσει.

Τι είναι τα Laser;

Το Διεθνές Κλάσης ιστιοφόρο Laser, που ονομάζεται και Laser Standard ή Laser One, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σκάφη στην κατηγορία των μικρών ιστιοπλοϊκών. Σύμφωνα με τους κανονισμούς το σκάφος μπορεί να πλεύσει με ένα ή δύο άτομα, αλλά συνηθίζεται να κυβερνάται από ένα. Ο σχεδιασμός, που έγινε από τον Bruce Kirby, τονίζει την απλότητα και την απόδοση και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που καθιστούν το Laser τόσο δημοφιλές. Είναι από τα παλαιότερα στο είδος του μετρώντας πάνω από 100 χρόνια ζωής. Υπάρχουν παγκοσμίως τρία εργοστάσια κατασκευής Laser, που κατασκευάζουν One Design σκάφη. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες Laser και η διαφορά τους έγκειται στην επιφάνεια ιστιοφορίας. Συγκεκριμένα, ο όρος Laser αναφέρεται συνήθως στο Laser Standard που έχει το μεγαλύτερο ιστίο και πανί. Υπάρχουν όμως ακόμη δύο σχέδια, το Laser Radial και το Laser 4.7. Οι νέοι ξεκινούν με το 4.7 και μεγαλώνοντας απλά αλλάζουν τα ιστία. Είναι ιδανικό για τους μικρούς, που έχουν μόλις «αποφοιτήσει» από το Optimist. Η περιοχή του ιστίου είναι κατά 35% μικρότερη από το Laser Standard. Το Laser Radial είναι το επόμενο βήμα, με ιστίο μικρότερο κατά 18% από το Laser Standard. Το συγκεκριμένο έχει μεγάλη απήχηση στις γυναίκες. Το Laser Standard μπορεί να πλεύσει με οποιοδήποτε βάρος, όμως όταν ο άνεμος είναι δυνατός, είναι καλύτερα να είναι μεγάλο και το βάρος του ιστιοπλόου.

Τι θα προσφέρει στο παιδί μου η ιστιοπλοΐα ως άθλημα;

Μέσα από την ιστιοπλοΐα μπορούμε να ενδυναμώσουμε τους χαρακτήρες των παιδιών, καλλιεργώντας τους τη θέληση, την αυτοπεποίθηση, την αποφασιστικότητα, αθλώντας παράλληλα σώμα και ψυχή. Προάγει την άθληση, την αναψυχή, την ομαδικότητα, την ανάπτυξη ικανοτήτων μέσα από την κοινωνικότητα, την τόνωση της αυτοπεποίθησης, την ανάπτυξη του αισθήματος της ευθύνης, την αποφασιστικότητα, τη συνεχή μάθηση γιατί στην ιστιοπλοΐα δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις καινούργια πράγματα και τη φυγή από την καθημερινότητα, κάτι που τόσο χρειάζεται ο καθένας μας στις μέρες μας.

Πότε λειτουργούν οι εγκαταστάσεις του ομίλου στον Ψαθόπυργο;

Με μεγάλη μας χαρά θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ο όμιλος ήδη από το 2014, έχει βρει μόνιμο σπίτι μέσα στο χώρο της πρωην πλαζ του ΕΟΤ στην Πατρα. Όλες μας λοιπόν οι δραστηριότητες έχουν μεταφερθεί εκεί. Ο Ψαθόπυργος θα είναι πάντα στην καρδιά μας και τις αναμνήσεις μας.

Αίτηση Αθλητικών Ταυτοτήτων

Πληροφορίες και έντυπα για την έκδοση Αθλητικών Ταυτοτήτων μπορείτε να βρείτε στην σελίδα της Ε.Ι.Ο. εδώ. Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην 1η σελίδα της αίτησης. Η αίτηση είναι κοινή για όλα τα ιστιοπλοϊκά αγωνίσματα. Συμπληρώστε την Κάρτα Υγείας Αθλητή που θα βρείτε εδώ και την ιατρική γνωμάτευση (διάρκεια: 1 έτος) από ιατρό στη 2η σελίδα της αίτησης (ή, εναλλακτικά, λάβετε ιατρική γνωμάτευση σε έντυπο του ιατρού).

Καταθέστε το απαιτούμενο παράβολο στην Εθνική Τράπεζα (αρ. λογαριασμού: 080/48068590, IBAN: GR04 0110 0800 0000 0804 8068 590, κωδ. SWIFT (BIC) ETHNGRAA):
– Έκδοση αθλητικού δελτίου για πρώτη φορά: 15 €
– Aνανέωση: 10 €
– Eπανέκδοση λόγω απώλειας: 10 €
– Έκδοση αθλητικού δελτίου από μετεγγραφή: 100 €

Παραδώστε στη γραμματεία του Ομίλου ή στείλετε email
– την αίτηση,
– την ιατρική γνωμάτευση και
– το αποδεικτικό πληρωμής στην τράπεζα.

Για εγγραφή νέου αθλητή (νέα ταυτότητα) και μόνο, παραδώστε στη γραμματεία επιπλέον:
– ψηφιακή φωτογραφία προσώπου του αθλητή, ουδέτερης έκφρασης και ουδέτερου φόντου (τυπικά τύπου jpg, διαστάσεων 4cm x 6cm με ανάλυση 300dpi (δηλαδή περίπου 470 x 708 pixels) και μέγιστο μέγεθος αρχείου 1MB, αλλά αν προβληματίζεστε στείλτε αυτήν που έχετε κι αν υπάρχει πρόβλημα θα σας ενημερώσουμε)
– πιστοποιητικό γεννήσεως ή αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας του αθλητή

Ρωτήστε μας και σας απαντάμε!

    Όνομα (απαιτείται)

    Email (απαιτείται)

    Ερώτηση